School

Vier dagen werken, hoe doen wij dat?

Wanneer in een gesprek ter sprake kom dat ik vier dagen in de week werk, zijn mensen vaak verbaasd. Voornamelijk vrouwen vinden het vaak veel, mannen zijn daar iets minder uitgesproken in. Toch volgt altijd de vraag hoe we dit dan organiseren, aangezien mijn vriend vijf dagen werkt. Onze week ziet er als volgt uit:

Maandag: Heerlijk, mijn vrije dag! We doen wat boodschappen, gaan naar de speeltuin en springen op de fiets. Soms gaan we op bezoek bij mijn oma’s of ik spreek af met vriendinnen die ook kinderen hebben. Ik zorg ervoor dat Xavi bij alles prioriteit is. Het is echt onze dag samen. Dat betekent dus ook dat er weinig in het huishouden gedaan wordt. De dingen die gedaan worden, doen we samen. Ik werk alleen als Xavi slaapt.
Dinsdag: Mijn eerste werkdag. Ik vertrek altijd op tijd, omdat ik op mijn eerste dag het meeste voorbereidingstijd nodig heb. Ik vertrek rond 7.15 uur van huis. Xavi gaat naar mijn schoonmoeder en ik rijd hierna door naar school. Ik ben er meestal rond 7.50 uur.
Meestal stap ik rond 17.00 uur weer in de auto om de kleine man op te halen. Op dinsdag moeten we altijd een beetje opschieten omdat Jordy dan altijd gaat voetballen.
Woensdag: Tweede dag. Xavi gaat weer naar oma. We vertrekken ongeveer om dezelfde tijd. Iets later is geen ramp, het voorbereiden heb ik dinsdagmiddag al gedaan.
Op woensdag kan ik wat eerder stoppen. Mijn werkdag duurt officieel tot 15.00 uur, maar ik ben wat flexibeler. Dit betekent helaas ook dat ik in drukke tijden soms tot 17.00 uur blijf.
Op woensdag hebben we geen haast. Jordy komt vaak ook naar zijn ouders en dan eten we daar mee. Gezellig en makkelijk!
Donderdag: Op donderdag gaat Xavi naar het kinderdagverblijf. Ik kan hem hier vanaf half 8 brengen. Hierna ga ik meteen naar school. Ik zorg er voor dat ik echt om 17.00 uur wegga van school. Xavi is na een dag op het kinderdagverblijf vaak moe. We eten dan meestal iets makkelijks.
Vrijdag: De laatste dag van de werkweek. Xavi gaat op deze dag naar mijn ouders. We vertrekken weer rond 7.15 uur en ik ben dan rond 7.50 uur op mijn werk. Na een dag werken eten we bij mijn ouders mee. Wederom lekker makkelijk! Als we dan thuis komen kan het weekend beginnen!
Jordy werkt vijf dagen van half 9 tot 5. Meestal gaat hij op de fiets naar zijn werk, maar als het slecht weer is rijdt hij mee met de auto. Op weg naar mijn werk komen we praktisch langs zijn werk, dus carpoolen is een prima oplossing.

Ik kan begrijpen dat onze week erg vol klinkt. Ook zijn we ons ervan bewust dat Xavi veel tijd buitenshuis doorbrengt. We zien gelukkig wel dat het werkt en dat Xavi goed in zijn vel zit. Dit komt denk ik doordat er veel stabiliteit is. Xavi bouwt een goede band op met zijn opa’s en oma’s en hij heeft heel fijne dagen bij ze. Ook op het kinderdagverblijf gaat het heel goed. Xavi heeft hier soms wat moeite met afscheid nemen, maar dit is altijd snel over en vervolgens speelt en kletst hij de hele dag.
We zorgen ervoor dat we Xavi in de avonden en in het weekend nooit weg hoeven te brengen. Er is altijd één van ons thuis of we nemen hem mee als we een feestje hebben. Als we naar een feest gaan zonder kind komt er oppas in huis. Xavi merkt hier echter nooit iets van omdat we hem dan wel zelf naar bed brengen.
Ik zie gelukkig veel andere moeders om mij heen die ook vier dagen werken en dezelfde constructies hebben. Ik ben altijd erg benieuwd hoe andere ouders hun week invullen en hoe zij een balans vinden tussen werk , thuis en uitgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s