Mama

Xavi – 8 dingen die bij mijn kind horen

Op de dag dat je kind geboren wordt, start de ontdekkingsreis. Hoe is het karakter van je kind? Wat vindt hij of zij fijn? Ook de vraag wat je kind niet fijn vindt is een belangrijke. Inmiddels is mijn zoon bijna 23 maanden oud en al bijna een peuter. Een peuter met wensen, voorkeuren en eigenaardigheden. De volgende dingen heb ik leren kennen als eigenschappen die bij mijn bijna-peuter horen. Misschien hoort dit bij alle kinderen van zijn leeftijd, misschien is dit zijn karakter. Ik heb maar één kind, ik weet het niet. In ieder geval typeren deze acht dingen Xavi op dit moment.

1. Hij houdt van lopen. De wagen nemen we tegenwoordig voor de sier mee, want meneer wil alleen maar lopen. En aangezien dit prima gaat, laten we het vaak zo. Hij loopt niet weg, luistert redelijk goed en houdt ons altijd in de gaten. Xavi is gewoon geen kind om te zitten. ‘Lopen, mama, lopen!’
Toch vind ik het nog spannend om zonder wagen te gaan. Een dagje dierentuin zonder wagen vind ik best een ding. Het gevolg is dus wel dat we de hele dag met een lege wagen lopen. Ach, leeg? Jassen, tassen en aankopen kunnen ook in de wagen. Herkenbaar?
2. Hij houdt van lezen. Hoera! Hoe blij kun je daarmee zijn? Xavi kan natuurlijk helemaal nog niet lezen, maar hij wil de hele dag samen boekjes lezen. Zo fijn. Ik ga hier dan ook altijd met hem voor zitten. Ik merk dat hij op deze manier heel snel nieuwe woorden leert. Meneer kent al een hele reeks kleuren en tellen tot tien lukt ook! Ik vind dit echt één van de fijnste dingen om samen te doen.
3. Xavi houdt van water. Ook dit heeft hij van zijn moeder. Xavi gaat heel graag in bad. Water over zijn hoofd betekent lachen en roepen om meer. Heerlijk. Helaas wel altijd huilen als de kraan uitgaat en wanneer het bad leegloopt..
4. Xavi kan heel goed vechten tegen de slaap. Als we met Xavi op pad gaan, kan hij gemakkelijk zonder slaap. Zijn middagdutje slaat hij dan zo over en hij gaat maar door. We kunnen hem in de wagen zetten, een beetje neerleggen, maar meneer gaat niet slapen hoor. Ook wanneer er visite is en wij hem op bed leggen blijven de ogen gewoon open. Er is maar één ding waar de slaap van de kleine man niet tegen bestand is : autorijden. Na een gezellige dag zijn we het parkeervak nog niet uit en meneer slaapt. Ook herkenbaar?
5. Xavi houdt van auto’s. Het liefst grote auto’s; vrachtwagens, bussen, brandweerwagens en ambulances zijn favoriet. Auto’s met sirenes doen het sowieso goed. Hij staat te springen en te dansen als hij een sirene hoort. Ik probeer hem toch te leren dat dit geen feestje is.. Xavi kan uren naar auto’s kijken. Zo kreeg ik eens deze foto van het kinderdagverblijf. Waar mijn kind ook heerlijk naar auto’s zit te kijken.
xavi kijkt autos
6. Xavi vindt dieren leuk (van een afstandje) Alle dieren zijn leuk en moeten benoemd worden. Hij kent de geluiden erbij en altijd als hij een dier ziet is het gillen geblazen. MAMAAAA, KOEEEE! BOEEE! Maar hij vindt ze vooral leuk als ze ver weg staan in de wei. Maar als er een dier op hem afkomt, dan moet mama hem optillen en snel wegwezen.
7. Xavi is een manneman. Wat dit betekent voor later weet ik niet, maar Xavi is altijd gefocust geweest op mannen. In openbare gelegenheden, maar ook in de huiselijke kring. Hij is gek op zijn vader, de beide opa’s, buurmannen, oude mannen. Zo roept hij regelmatig naar vreemde mannen, hallo meneer! Het woord mevrouw heb ik hem nog nooit horen zeggen. Maar ach, gelukkig is hij wel gek op zijn mama.
8. Xavi houdt van fietsen. Als we deur uit gaan vraagt hij altijd of we op de fiets gaan. Als het kan geef ik hier ook altijd aan toe. Niets zo gezellig als samen met je kind op de fiets! Onderweg wordt alles bekeken en benoemd. Tegenwoordig wil hij aanwijzen welke kant we op fietsen. Ook hier geef ik heel bewust wel eens aan toe. Zeker met alle heerlijke dagen die we gehad hebben. Waarom zou je altijd de kortste weg naar huis nemen? In mijn zomervakantie heb ik Xavi wel eens de hele fietsroute laten bepalen. Picknickspullen mee en we zien wel waar we eindigen.
fiets 2fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s