Mama

De Gouden Slaapregels bij ons thuis

Ik voel mij vaak een gezegend moeder met een kind die ‘s-nachts doorslaapt. Als je een hele nacht slaapt kun je overdag eigenlijk alles aan. Zo sliep Xavi de eerste anderhalf jaar van zijn leven amper overdag. Ook als hij wel moe was. Gelukkig sliep hij de nachten heel goed en zo was ik altijd een uitgeruste moeder en kon ik hem overdag eindeloos wiegen, knuffelen en met hem wandelen tot hij wel in slaap viel.
Inmiddels gaan de middagslaapjes een stuk beter. Xavi slaapt overdag eigenlijk altijd 1,5 á 2 uur. Omdat hij eindelijk in dit ritme zit is dit ook echt wel heilig voor ons. We zorgen er altijd voor dat hij rond een uur of één zijn bed in kan. Dit werkt voor hem gewoon het best. Voor het slapen hanteren we een aantal regels waar we niet vanaf wijken en we merken dat dit voor ons super heeft gewerkt. Misschien hebben we gewoon een makkelijk kind, maar ik denk toch graag dat het doorzetten van regels en maniertjes wel wat uithaalt. Onze regels voor het ’s avonds naar bed gaan zijn als volgt:

– Het bedritueel is altijd hetzelfde en redelijk uitgebreid. Tanden poetsen, op het potje, aankleden voor de nacht en hierna nog héél veel voorlezen. Meestal lees ik wel een boekje of vier met hem. Ik vertel altijd duidelijk wanneer ik aan het laatste boekje begin, want vier vindt meneer eigenlijk niet genoeg.
– Als laatste zeg ik het versje op dat in Xavi zijn kamer hangt. De dikke kus uit het versje wordt heel dik en veelvuldig gegeven! 🙂
– Het muziekje gaat aan. Ik buig nog eenmaal over het bedje om welterusten te zeggen. Hierna ga ik naar beneden. Vroeger gebruikte ik dat moment nog wel eens om de was op te hangen of te gaan douchen, maar tegenwoordig wacht ik hiermee totdat Xavi slaapt.
– Hierna gaat Xavi vaak direct slapen. Dit is wel anders geweest. Soms heeft Xavi nog moeite om in slaap te vallen. Wij drinken beneden een kopje thee of we gaan naar het sporten of andere gezellige activiteiten. De persoon die thuis blijft geeft Xavi in ieder geval de tijd om in slaap te vallen. We gaan er niet naartoe en we halen hem niet uit bed.
Als Xavi na een half uur nog wakker is lopen we vaak even naar boven. Even controleren of hij gepoept heeft, dorst heeft of zijn speen kwijt is. Als dit niet zo een kus, aai over de bol en het liedje weer aan. Zo herhaalt dit zich tot de kleine man slaapt. Xavi weet inmiddels dat hij van alles kan proberen maar dat we hem niet uit bed halen en dat we niet bij hem blijven zitten.
– Ook wanneer de kleine man ‘s-nachts wakker wordt halen we hem er niet uit. Slapen doe je in je bed en slapen doe je zelf. We hebben hierin ook echt onze moeilijke momenten gekend. Zo heeft Xavi het huilen soms best lang vol kunnen houden. Ook vond ik het hartverscheurend om nee te zeggen toen Xavi pas aan mij vroeg: ‘Xavi bij mama slapen?’ Je wilt je kind dan het liefste optillen en meenemen, maar ik heb dit toen niet gedaan. Ik vertelde Xavi dat hij zelf moest slapen en ik ben weer weggegaan. Nog geen vijf minuten later sliep hij. Bij het wakker waren de eerste woorden van mijn zoon: ‘Xavi zelf slapen.’
Heel goed vent!

Natuurlijk hoeft deze manier van werken niet voor alle kinderen ideaal te zijn, maar wij merken dat het bij Xavi echt goed werkt. Natuurlijk hoor je als ouder duidelijk wanneer je kind echt overstuur is en het meer nodig heeft dan een aai over de bol. Hierin volg ik echt mijn moedergevoel. Als het voor mij niet goed voelt, ga ik meteen naar mijn kind toe om hem te knuffelen. Maar vaak is het een jammerend huiltje en wordt het huilen al heel snel minder.
Na een goede nacht hebben moeder en kind dan weer alle energie om te spelen, te rennen en te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s