Mama

Help – ik moet een school kiezen voor mijn kind

Al duurt het nog lang voordat hij echt gaat, het zoeken naar een basisschool voor onze kleine man is begonnen. Ik had hier absoluut nog geen haast mee, totdat ik via via vernam dat sommige scholen in mijn woonplaats al vol zitten! Dus vlak voor de zomervakantie toch maar de telefoon gepakt en twee afspraken gemaakt om een school te bezoeken.

In onze woonplaats zijn een flink aantal scholen om uit te kiezen. We hebben vooraf een selectie gemaakt. We hebben scholen af laten vallen gebaseerd op geloofsovertuiging, grootte en afstand. Hierna bleven er twee scholen over die we graag wilden zien.
Ik dacht werkelijk dat het kiezen van een basisschool makkelijk zou zijn, aangezien ik zelf juf ben. Maar boy was I wrong! Wat een verschrikking. Voor mijn gevoel kan ik alleen maar een foute keuze maken. De twee scholen die wij bekeken hebben zijn allebei nog steeds in de race. Het lastige is dat deze scholen totaal verschillend zijn.
De eerste school was een school waar meer klassikaal onderwijs wordt gegeven. Er heerste rust in de school, maar tegelijkertijd vond ik het allemaal een beetje eng hoe rustig het was. Negentig kleuters zaten te lunchen en er heerste complete stilte. Toen er een beker omviel, reageerde er geen enkel kind. Misschien kwam dit doordat ze onder de indruk waren van de gasten die in de deuropening van het lokaal stonden. Dat hoop ik maar. Wanneer er in mijn eigen lokaal een beker omvalt, wordt ik direct geholpen en schieten er meer kinderen te hulp dan handig is. Maar dat miste ik wel in deze school.
De tweede school is een Daltonschool. Een school met meer vrijheid en meer keuze. Zo werken de kinderen met een taakkaart en is er ruimte voor wenswerk. (kinderen mogen dit wenswerk zelf uitkiezen) Er is meer ruimte om anders te zijn, wat dit ook mag betekenen voor mijn kind. Dit spreekt me aan, ik ben zelf tenslotte ook een Daltonjuf. Maar in de school was het rommeliger en de goede sfeer kon het gebrek aan structuur niet compenseren. In elke klas waar we binnen mochten kijken was er naar ons idee te veel ruimte voor grappen en grollen. Elke les werd stilgelegd voor onze dreumes die kasten leegtrok en high fives uitdeelde aan de kinderen. Leuk om te zien en gezellig, maar wij hebben nergens een groep in bedrijf gezien en dan is jammer. Of gaat het ermisschien altijd zo aan toe?

Inmiddels is de zomervakantie voorbij en hebben wij nog geen keuze gemaakt. Gaan we structuur en rechtlijnigheid of voor meer vrijheid en keuzemogelijkheden? En wat is de juiste keuze voor een leergierig kind met een duidelijke wil.

Wij zijn er in ieder geval nog niet uit..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s