Boeken

De tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

De tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

In de bibliotheek kies ik regelmatig voor een boek over de oorlog. Ook in mijn kast staan er meerdere. * Soms begrijp ik niet goed wat mij zo trekt in de boeken. Het zijn vaak tragische verhalen met een slechte afloop. Toch vind ik de verhalen vaak ook prachtig verteld en wil ik graag alles weten over de geschiedenis. Hier hoort narigheid bij, maar ook verhalen over overleven, doorzetten en vooruitgang van de wereld.
Vorige week nam ik in de bibliotheek een boek mee van Heather Morris. Zij vertelt het verhaal van Lale en Gita. Ze heeft veel met Lale, die inmiddels is overleden, gesproken over zijn tijd in het kamp Auschwitz. Het kamp waar hij zijn vrouw ontmoette en verliefd werd.

de tatoeerder van auschwitz

Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van deze Lale Sokolov. In 1942 wordt hij, als Slowaakse Jood, gedeporteerd naar Auschwitz. Hier wordt hij benoemd als tatoeëerder en gedwongen om alle nieuwe gevangen van nummers te voorzien. Hij ontmoet Gita voor het eerst tijdens zijn werk als tatoeëerder. Later zoekt hij haar op en ze worden verliefd op elkaar. Het is mooi om te lezen hoe deze twee mensen elkaar vonden in een verschrikkelijke tijd op een verschrikkelijk plaat. Ze gaan voor elkaar door het vuur en redden elkaar wanneer dat nodig is.
Lale gebruikt zijn connecties om Gita aan een betere baan te helpen en Gita redt Lale als hij in moeilijkheden zit. Aan het einde van het oorlog raken ze elkaar kwijt. Lale wordt overgeplaatst en Gita wordt op een zogenoemde dodenmars gestuurd. Nadat de oorlog is afgelopen kunnen ze maar een één ding denken; elkaar.

Een knap geschreven boek, waarin heel veel gebeurd. Er komen veel extra personages voorbij, maar het boek blijft makkelijk te volgen. De hoofdstukken zijn overzichtelijk en de schrijfstijl zorgt ervoor dat je het boek gemakkelijk in een weekend uitleest. Petje af voor Heather Morris voor het vertellen van dit waargebeurde verhaal.

* De Nachtegaal van Kirstin Hannah is echt mijn favoriet. Een prachtig verhaal. Ik ben van plan om dit boek binnenkort nog eens te lezen en er hierna een stukje over te schrijven. Het is inmiddels een aantal jaren geleden dat ik dit boek las en ik vind dat ik er na zo een lange tijd geen stukje over mag schrijven. Dus die komt er nog aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s