School

Zo zetten wij het geld voor de werkdrukvermindering in

Vanuit het ministerie is naar aanleiding van de stakingen in het onderwijs extra geld vrijgegeven voor de werkdrukverminderingen van leerkrachten. En wat is dat geld welkom zeg! Vanaf het moment dat dit geld toegezegd is hebben wij op school, als team, gebrainstormd over hoe dit geld in te zetten. Zo kunnen er methodes en materialen aangeschaft worden en technische hulpmiddelen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om het geld uit te geven aan extra handen in de klas. 

Omdat de hoeveelheid geld afhankelijk is van het aantal kinderen dat op een school zit hebben wij als kleine school relatief ‘weinig’ geld. Voor aankomend jaar hebben wij ruim zevenduizend euro te spenderen. Dit klinkt misschien als een gigantisch bedrag, – dat vond ik in eerste instantie wel – maar als je bedankt wat je precies met dit bedrag kan valt het altijd tegen. 

Zo besloten wij op school al snel dat er vooral behoefte is aan extra handen in de klas. Onze werkzaamheden zijn te omvangrijk voor onze werkuren en individuele aandacht geven aan leerlingen schiet er vaak bij in. Extra handen in de klas brengt hiervoor, naar ons idee de oplossing.
Na het maken van deze keuze, kwamen we op school voor nieuwe uitdagingen te staan. Waar haal je iemand vandaan die onder deze voorwaarden wil werken? We hebben enkel geld voor ongeveer twee dagen in de week, we willen het liefst iemand die voor de klas mag staan. Iemand die flexibel is, met veel verschillende kinderen en collega’s om kan gaan en het fijn vindt om geen eindverantwoordelijkheid te hebben. Nu klinkt met name dat laatste natuurlijk ideaal, maar geloof mij, als je de pabo hebt gedaan wil je graag je eigen groep. Een band met de kinderen en de ouders en aan het eind van het schooljaar een mooi resultaat. In onze vacature zat dit dus niet .

Uiteindelijk was mijn LIO-er de oplossing! Bijna afgestudeerd, nog wat laatste opdrachten te doen, maar wel een bevoegdheid tot lesgeven. Ze kent de kinderen, de werkwijze en de school goed. Ze werkt nu tweeënhalve dag bij ons, want natuurlijk ideaal is als je nog de laatste puntjes op de i moet zetten voor je opleiding. Sinds een aantal weken heb ik nu elke donderdagmiddag deze befaamde werkdrukverminderingstijd. En ik kan je vertellen, het is heerlijk! Nu met de Sint in het land gebruik ik de tijd voor veel organisatorische dingen. Ook beantwoord ik mail, voer ik gesprekken in en bereid ik lessen voor. Hiernaast haal ik verschillende kinderen uit de klas. Zo heb ik tijd om de kinderen uit groep 2 uit te dagen die al -willen- lezen, ik heb tijd om kinderen uit groep 3 extra te helpen en ik kan individuele leestoetsen afnemen. Ik vond het echt top! Nog steeds neem ik werk mee naar huis en ik kies er nog steeds voor om sommige tijdrovende administratieve taken thuis te doen. Maar ik ervaar op donderdag en vrijdag echt minder werkdruk! Zo fijn.. 
Hopelijk blijft hier geld voor beschikbaar, want het is hard nodig. Op deze manier houden we het onderwijs werkbaar. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s