Persoonlijk

Tradities die wij in ere houden op onze bruiloft

Nu de bruiloft dichterbij komt, krijg ik vaker vragen over keuzes die wij gemaakt hebben. Alle keuzes die wij gemaakt hebben zijn heel bewust. Ik houd van tradities en er zijn er vele die we op onze bruiloft in ere houden. Maar tegelijkertijd is ook 2019 en hebben wij ervoor gekozen om veel dingen op onze eigen manier te doen. Ik zette onze keuzes, traditioneel en modern, op een rijtje.

Traditioneel

– Mijn vader gaat me weggeven
Het eerste dat ik mijn vader vroeg na mijn aanzoek, was of hij mij wilde weggeven. Ik vind dit een prachtige traditie en ik niet wachten tot ik met mijn vader samen naar Jordy toe zal lopen. Natuurlijk doen we dit meer omdat ik het gewoon leuk vind en niet omdat mijn vader de verantwoordelijkheid over mij op dat moment overdraagt aan Jordy. Jordy zorgt alweer heel wat jaren voor mij en anders is het nog steeds 2019. I can take care of myself, thank you very much!

– Ik trouw in het wit
Ook hier heb ik geen seconde over getwijfeld. Ik heb alleen maar witte jurken gepast in de winkel. Trouwen in het wit stond vroeger voor maagdelijkheid en puurheid. Dat ik niet als maagd het huwelijk in ga mag duidelijk zijn. Xavi is het bewijs.

– Something old, something new, something borrowed en something blue
Ja! Wat een mooie traditie. Niet eens Nederlands, maar wel heel erg leuk. Ik heb een blauwe kousenbank, een nieuwe jurk en ik leen oude sieraden. Zo vallen deze onder something old en something borrowed. Ik draag een armband die van Jordy zijn oma geweest is en een ketting die van moeder was. Heel fijn om sieraden te dragen van deze mensen en misschien nog wel meer omdat Jordy’s oma er niet meer bij kan zijn.

– We weten niet wat de ander draagt.
Jordy weet niet hoe mijn jurk eruit ziet en ik weet niet welke kleur en stijl pak hij draagt. Jordy neemt ook Xavi’s kleding voor zijn rekening, dus dat is ook een verrassing voor mij. Mijn schoonmoeder is de spil in dit alles. Zij weet wat Jordy en Xavi dragen en ze weet ook wat ik draag. Zij heeft geprobeerd erop te letten dat alles wel bij elkaar past en dat zijn overhemd bijvoorbeeld de kleur van mijn jurk heeft.

– We wisselen ringen uit
Ook een traditie waar niet veel over nagedacht wordt. Het hoort er gewoon bij. Toch hebben wij wel even getwijfeld. Jordy houdt helemaal niet van sieraden en heeft al uitgesproken dat hij zijn ring misschien helemaal niet gaat dragen. Dit heeft mij toen aan het twijfelen gebracht. Waarom gaan we veel geld uitgeven aan een ring die nooit gedragen wordt? En ik heb toch al een prachtige verlovingsring! Toch hebben we besloten om wél trouwringen uit te wisselen. Of Jordy zijn ring gaat dragen? Geen idee.

– We drinken champagne en eten taart
Proost! En aanvallen maar. Zin in!

– Ik verander mijn naam
Stiekem ben ik er helemaal klaar voor om een andere achternaam te hebben. Mijn achternaam vraagt veel uitleg en ik heb al vaak frustratie gehad, omdat mensen het simpelweg niet begrepen. Pakketjes werden niet bezorgd, aanvragen konden niet gevonden worden enz enz. Een makkelijkere achternaam is een verademing. Ook wil ik heel graag dezelfde achternaam als mijn kind.
Het heeft dus niets te maken met wel of geen emancipatie, maar ik neem zijn achternaam.

– We gaan op huwelijksreis
Niet direct na de bruiloft, maar wel twee weken erna. Een week naar de zon met een all inclusive bandje om mijn pols. Zoveel zin in !Modern

– We trouwen in de avond
Ik had absoluut geen zin in gedoe.
Wie mag er wanneer komen? Wie met er tussendoor naar huis? Wat als we verder weg trouwen? Wat moeten de mensen die niet uitgenodigd zijn voor het diner dan doen? Houden we een receptie?

Om deze dilemma’s te vermijden hebben wij een middagprogramma en een diner met onze daggasten. We trouwen om 19.30 uur en hierna is direct het feest. Al onze gasten mogen naar de ceremonie komen én hierna naar het feest.

– We hebben geen thema
Korte broek en t-shirt wordt niet direct gewaardeerd, maar mensen hoeven geen dure jurken aan te schaffen voor mijn bruiloft. Ook kleur en stijl vinden we niet echt belangrijk. Als iedereen zich maar goed voelt. Oh en als er een vrouw in het wit verschijnt, stuur ik haar weg. Dat is dan weer niet de bedoeling.

– Ik heb zelf mijn boeket gekozen
Er is mij inderdaad vaak verteld dat Jordy mijn boeket moet samenstellen en aan mij moet geven als wij elkaar voor het eerst zien. Dat gaan we dus niet doen. Ik heb de bloemiste zelf verteld wat ik wel en absoluut niet wil. Waarschijnlijk heb ik mijn boeket al in mijn handen voor ik Jordy gezien hebt.

– We slapen in hetzelfde bed, de dag voor de bruiloft
Dit doen we nu al acht jaar, dus waarom de avond voor de bruiloft niet? Jordy komt mij ten slotte ook niet ophalen bij mijn ouderlijk huis. Wij vertrekken gewoon samen naar de locatie.

– Ik ga niet met mijn bruidsboeket gooien
Oke, dit kan nog veranderen. Al ben ik het echt niet van plan. Veel van mijn vriendinnen zijn niet eens van plan om ooit te trouwen, dus waarom willen zij het boeket vangen? Tegenwoordig kun je na de bruiloft hele mooie dingen doen met je boeket. Dit overweeg ik wel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s