Mama

Mijn kind vindt zijn papa leuker

Ooit hoorde ik een fabeltje over meisjes die naar hun vader trekken en jongens die naar hun moeder trekken. Ik nam het fabeltje aan voor waarheid, want in mijn jeugd was dit helemaal waar. Waar mijn broer het best overweg kon met mijn moeder, was ik een vreselijk vaderskindje. Dezelfde smaak, dezelfde mening en ik kreeg werkelijk alles voor elkaar bij mijn vader. Toen ik zelf een zoon kreeg ging ik er een beetje vanuit dat de verhoudingen hetzelfde zouden liggen, maar niets is minder waar.

Na de geboorte van Xavi startte ik natuurlijk met een voorsprong. Ik had onze baby net negen maanden in mijn buik gedragen. Hij kende mijn geur, het ritme van mijn hart en het gonzen van mijn aderen was hem allemaal vertrouwd. Daarbij kreeg hij ook nog eens borstvoeding. Een oneerlijke strijd. Inmiddels heeft Jordy deze achterstand ruimschoots ingehaald. Xavi wil bij alles zijn papa. Dan vertelt hij luid en duidelijk en soms, heel soms, is dat een beetje pijnlijk voor mama.

Knuffelen
Zo lagen mijn mannen op een heerlijke zondagochtend te knuffelen in bed. Ik had Xavi net vanuit zijn eigen bed in ons bed gelegd en ik had bij Xavi alvast het raam open gezet. Tijd om ook te gaan knuffelen. Tenminste dat dacht ik. Xavi dacht daar anders over. ‘Xavi en papa lekker knuffelen. Mama past niet meer.’

Voorlezen
Xavi wordt het liefst naar bed gebracht door zijn vader. Het tanden poetsen, omkleden en wassen regelen we samen, maar het voorlezen wordt gedaan door één van ons. De andere geluksvogel heeft vaak genoeg te doen. (Denk aan: tafel afruimen, was opvouwen en stofzuigen) De laatste tijd wil Xavi altijd door zijn vader voorgelezen worden. Ik probeer dit natuurlijk te veranderen door nog meer gekke stemmetjes te gebruiken en meer boekjes voor te lezen dan papa doet. Maar niets helpt. Afgelopen weekend was Xavi heel erg duidelijk in wie er voor moest lezen. Ik kreeg het volgende te horen: ‘Alleen papa is lief. Jij niet. Papa moet komen. Papa moet voorlezen.’
Ik heb een boek gepakt en ben begonnen met voorlezen. Wat meneer is twee en zeker niet de baas.

Trouwen
Een opmerking die Xavi de laatste week veelvuldig maakt gaat over de bruiloft. We lachen erom en Xavi weet inmiddels ook dat mensen het een grappige opmerking vinden, waardoor hij het nog meer gaat roepen. Xavi weet dat wij gaan trouwen en roept dat hij ook gaat trouwen. Met papa! Hier voegt hij dan nog aan toe: ‘Mama blijft thuis.’

Werken
Op maandag gaat Jordy werken en ben ik vrij. Xavi vindt het de laatste tijd meestal wel lastig als het weekend voorbij is. Hij weet nu dat het weekend betekent dat papa en mama niet hoeven te werken en dat we alle tijd voor hem hebben. Hij begrijpt alleen nog niet dat we niet zelf kunnen indelen wanneer het weekend begint en eindigt. De laatste weken is het nog moeilijker omdat hij op maandag niet wil dat zijn vader weggaat, maar hij mij daar wel voor wil inruilen. Huilend klampt hij zich dan aan zijn vader vast. ‘Papa niet werken. Je moet blijven papa. Mama gaat werken. Dag mama.’
Top. Gelukkig heeft hij dit na vijf minuten allemaal weer losgelaten en hebben we een heerlijke dag.

Begrijp me goed. Ik weet dat dit een fase is en dat dit weer voorbij gaat. Ook ben ik heel blij en dankbaar dat mijn mannen een goede band opbouwen en ik vind het heerlijk om te zien dat Jordy zo’n goede vader is. Toch steken de opmerkingen af en toe wel een beetje en wil ik dat hij mij ook iets liever vindt. Inmiddels ben ik wel gestopt met ‘liever’ doen of anders doen. Ik ben zijn moeder en ik ben de baas. Dat betekent dat ik soms nee en soms ja zeg.
Ook weet ik wel dat hij mij óók lief vindt. Hij vindt zijn vader op dit moment alleen net een beetje liever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s