Persoonlijk

Hoe ik probeer mijn gezin gezond te voeden

Gezonde voeding is echt van deze tijd. Overal wordt er over geschreven en gediscussieerd. Want wat is er nou precies gezond? Er is voor alles iets te zeggen. Geen vlees, geen zuivel, geen suikers, geen E-nummers; eigenlijk mag je vooral heel veel niet.
Ik ben zelf van het 70-30 principe. 70% van de tijd gezond eten en 30% van de tijd eten we dan lekker, ongezond of makkelijk.
En ja, ik weet dat het officieel verkocht wordt als het 80-20 principe, maar dat redden wij op dit moment niet.Wij zijn er wel heel erg van bewust dat gezonde voeding en genoeg beweging heel erg belangrijk is. We willen graag zo gezond mogelijk, zo oud mogelijk worden. En dan het liefst samen én gelukkig. Je hebt natuurlijk niet alles zelf in de hand, maar door gezond te leven maak je een goed begin. De volgende gebruiken streven wij na om zo gezond mogelijk te leven en dit haalbaar te houden.
– Elke dag twee fruit momenten. We eten over een keer fruit met Xavi en we proberen vaak na het avondeten ook nog iets van fruit of groente te eten. Niet te zwaar, maar een bakje druiven of een mandarijntje gaat er wel in.
– Eén keer opscheppen bij het avondeten. Als ik op mijn voeding let, eet ik overdag zo gezond mogelijk. Vaak betekent dit dat ik dan niet genoeg eet en met scheurende honger naar huis ga. Vervolgens eet ik bij het avondeten te veel en schiet ik er al met al niets mee op. Dit moet dus veranderen. Overdag meer kleine en gezonde porties eten en ’s avonds één keer opscheppen.
– Weinig vlees eten. Het streven is sowieso één keer vegetarisch en één keer vis. Ook probeer ik de hoeveelheid vlees te beperken. Wanneer wij gewoon met drie personen aan tafel zitten, vind ik twee stuks vlees echt genoeg. Xavi hoeft geen eigen gehaktbal of hamburger (dat wil hij misschien wel hoor, maar we delen de twee stukken vlees gewoon met elkaar). Verder let ik ook goed op bij eenpansgerechten. Zo maak ik vaak pastasaus voor twee dagen. Ik doe hier ongeveer 250 gram gehakt in. Per dag is dat dus 125 gram gehakt en dat delen we met elkaar. We vinden het gehakt in de saus wel lekker, maar de saus bestaat vooral uit groenten en dat is nog veel lekkerder.
– We drinken alleen maar water, thee en spa rood. Er staan in onze koelkast geen zoete frisdanken en siropen. Xavi heeft met zijn 2,5 jaar zelfs nog nooit limonadesiroop gedronken.

Op deze manier hebben wij thuis een gezonde basis. Natuurlijk komen hier weleens koekjes, chocolaatjes en ongezonde maaltijden op tafel. Toch heb ik het idee dat we goed bezig zijn. We willen het beste voor onze kleine man en voor elkaar. Bewust leven en bewust eten hoort daar bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s