Mama

Cruisen met een kleintje; ja of nee?

Met één vakantie binnen handbereik, gaan onze gedachten stiekem al uit naar een volgende vakantie. Om ons te kunnen verdiepen in het hoe, waar en wanneer heb ik bij het reisbureau een aantal boekjes opgehaald. In één van boekjes stuitten we al snel op een aanbieding voor een cruise. Doorbladeren of verdiepen in een vakantie op een boot?

De eerste vraag is natuurlijk: kun je cruisen met een peuter? Is een cruise niet te intensief met kleine kinderen en hoe veilig is het op de boot? Het laatste wat we willen is Xavi bij alle randen weg houden en de hele vakantie bang zijn dat hij misschien wel over boord kan vallen. Jordy vraagt zich ook af of we niet te jong zijn om te gaan cruisen. Volgens de verhalen is cruisen een vakantie voor pensionado’s en niet voor jonge gezinnen.
De afgelopen weken hebben wij veel gespeculeerd over het maken van een cruise en de voors en tegens op een rijtje gezet.

Voor

– Je kunt veel zien in korte tijd. Je kunt op een cruise van acht dagen (wat wij een mooie tijdspanne vinden voor een eerste cruise) zeker zes of zeven mooie locaties bezoeken. Zeker wanneer je een cruise maakt in een relatief klein gebied. Je hebt dan geen volledige dagen op zee, maar je vaart vooral ’s nachts. Zo heb je elke dag een nieuwe plaats om te ontdekken.
– Alles is geregeld. Het eten is inclusief, er is genoeg entertainment en het vervoer is ook tot in de puntjes geregeld. Je kunt cruises boeken inclusief vlucht, zo hoef je je ook niet af te vragen hoe je bij het schip komt.
– Je reist met mensen die hetzelfde doel hebben. Alle mensen die op de cruise aanwezig zijn gaan naar dezelfde steden en hebben gekozen voor dezelfde vakantie als jij. Een cruise is dan ook de vakantie bij uitstek om nieuwe contacten te leggen. Samen dineren of meedoen aan activiteiten. Je kunt van alles ondernemen met je nieuwste vrienden. Voor je kind is dit ook fijn. Op de speelplaatsen aan boord zullen ze gedurende de cruise vaak dezelfde kinderen tegenkomen.
– Even weg van het normale leven
Als je op cruise gaat ben je echt even weg van het normale leven. Zodra het schip los is van de kade ben je weg. Je bent in een heel nieuwe, kleine en comfortabele wereld.

Tegen
– De route ligt vast. Je kunt er niet voor kiezen om een plaats over te slaan of iets anders te bezoeken. Zo zagen wij een cruise die aanlegt in de havens van onder andere Rome, Barcelona en Marseille. Rome en Barcelona heb ik al eerder bezocht en zijn fantastische steden. Maar juist omdat ik deze steden al bezocht heb, zou ik deze liever inwisselen voor bijvoorbeeld Athene of een stad in Kroatie. Helaas werkt dat bij een cruise niet zo.
– Je leeft met de klok. Het fijne aan vakantie is altijd dat je niet op de klok hoeft te kijken. Opstaan wanneer je wilt, naar bed gaan wanneer je moe bent en voor de maaltijden staan al helemaal geen vaste tijden. Als je gaat cruisen werkt dit niet zo. De boot legt aan en gaat op een vaste tijd weer weg. Je moet ’s morgens dus op tijd opstaan om de aanlegplaats te gaan verkennen en gedurende de dag moet in de gaten houden of je weer terug moet. Ook de tijden voor het diner en het ontbijt staan vast.
– Het is een intensieve vakantie. Geen dagen aan het zwembad, maar veel gewandel, ontdekken en ondernemen. Is dat wat we willen en is het fijn met een tweejarige?
– Zeeziekte. Als je nog niet eerder echt gevaren hebt , kun je niet weten of je er goed tegen kunt. En een kano op een sloot telt dan niet natuurlijk!
Jordy en ik hebben allebei al eerder gevaren en we weten dat we er tegen kunnen. Maar kan Xavi er ook tegen? We hebben allebei familie die flink zeeziek is en als Xavi ook zeeziek blijkt te zijn duren de acht dagen erg lang. Eerst maar een kortere tocht uitproberen misschien.

Op dit moment zijn wij deze redenen aan het afwegen. We horen overal dat cruisen echt niet alleen voor gepensioneerden is en dat de gemiddelde leeftijd op cruises tegenwoordig rond de dertig jaar ligt. Cruisen is ideaal voor jonge gezinnen! Dat schijnt dan zo te zijn.. Binnenkort uitproberen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s