Mama

Vaccinatiestress

Laat allereerst duidelijk zijn dat het ieders eigen keuze is om zijn kind wel of niet te laten inenten. Ik wil iedereen daar vrij in laten en in zijn waarde laten.

Zelf heb ik nooit getwijfeld. Xavi neemt deel aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dit betekent dat hij vaccinaties heeft gekregen bij 6 weken, 3 maanden, 4 maanden, 11 maanden en 14 maanden. Zo is hij beschermd tegen onder anderen difterie, kinkhoest, tetanus en hepatitis B. De laatste tijd is er veel te doen over vaccinaties, omdat steeds meer ouders besluiten om hun kinderen niet te laten inenten. Nu staat iedereen hierin vrij, maar het lastige is dat de keuze van ouders die hun kind niet laten inenten wel invloed heeft op andere kinderen.
Wanneer een niet ingeënt kind ziek wordt, kan dit kind de ziekte overdragen aan kinderen die de inenting nog niet hebben gehad omdat ze te jong zijn. Zeker op het kinderdagverblijf is dit risico aanwezig, omdat kinderen van verschillende leeftijden veel tijd met elkaar doorbrengen.

Op het kinderdagverblijf waar Xavi naar toe gaat gelden wat regels met betrekking tot de vaccinaties. Ouders moeten aangeven of hun kind gevaccineerd wordt. Dit wordt al gevraagd bij het aanmelden van het kind. Ook hierna blijft het kinderdagverblijf op de hoogte van de vaccinaties. Er wordt naar gevraagd en je moet hier formulieren voor invullen. Hier vul je op in welke vaccinatie je kind heeft gekregen en wanneer. Zou kunnen ze in de gaten houden of de vaccinatiegraad nog de gevraagde hoeveelheid van 95% bedraagt. Dit percentage is de grens om veiligheid voor alle kinderen te garanderen. Wanneer minder dan dit gevraagde percentage ingeënt is, lopen andere kinderen een verhoogd risico om ziek te worden.
Wanneer er minder dan 95% van de kinderen is ingeënt moet er contact opgenomen worden met de GGD. De GGD kan dan advies geven over hoe nu verder.

Ik merkte in de ouderraadvergadering van het kinderdagverblijf dat ik gelukkig niet de enige moeder ben met vragen. Alle moeders hebben kinderen die meedoen met Rijksvaccinatieprogramma en alle moeders waren goed op de hoogte van de gevaren. Sommige zelfs nog beter dan ik. Zij stelden scherpe vragen over de vaccinaties van de leidsters en de gevaren van leidsters zonder, of met de verkeerde vaccinaties. Vanuit het kinderdagverblijf kregen wij ook duidelijk mee dat het risico nooit helemaal weg te nemen is, omdat kinderen die nog niet gevaccineerd zijn ook ziektes kunnen krijgen en overdragen. En je kunt deze ziektes natuurlijk ook oplopen in een speelparadijs, een supermarkt of een basisschool. En ik denk dat alle ouders dat begrepen. Toch wil je kans zo ver mogelijk reduceren met alles wat in je macht ligt. Alles waar je controle over kunt uitvoeren en je zegje over kunt doen. Dit hebben we nu weer naar onze volle tevredenheid gedaan.

Ondanks mijn standpunt ben ik ook wel benieuwd naar de argumenten van ouders die hun kind niet inenten. Is dit dan echt omdat ze vertrouwen dat God ze wel zal beschermen? Ik ken veel mensen met een rotsvast vertrouwen in God en ik vind dit bewonderingswaardig en mooi. Maar in het geval van niet vaccineren vind ik dat gewoon onbegrijpelijk.
Ouders die om andere, persoonlijke, redenen kiezen om niet in te enten zou ik graag eens aanhoren. Hoe zij deze keuze genomen hebben en of ze er nog steeds achter staan. Ook zou ik graag weten hoe ze tegen de gevaren aankijken en of ze niet bij elke ziekte van hun kind slapeloze nachten hebben. Ik ken niemand die ervoor heeft gekozen om zijn kind niet in te enten dus het zal waarschijnlijk altijd een vraag blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s