Persoonlijk

De beste podcasts

Inmiddels ben ik alweer een flinke tijd groot fan van het luisteren naar podcasts. Het maakt het sporten echt veel leuker en ook de huishoudelijke taken knappen er van op. Zo af en toe verlies ik mezelf echt helemaal in een podcast en dan luister ik ernaar tijdens het autorijden, tijdens het sporten, tijdens de was opvouwen en tijdens het koken. Het is heerlijk. Je kunt kiezen of je een educatieve podcast wil luisteren, of liever een inspirerende/motiverende of een verhalende. Het is maar net hoe je je voelt en waar je zin in hebt. Ik zette de beste podcasts die ik tot nu toe heb gehoord voor je op een rijtje.

 1. Kim Munnecom Podcast
  Een ondernemer met een fijne stem om naar te luisteren. Inspirerend en enthousiast verteld Kim over het ondernemerschap. Ook al ben ik leerkracht en geen ondernemer, ik luister er graag naar. Fijn aan deze podcast is dat je ook losse afleveringen kunt luisteren. Scrol door de 122 afleveringen die tot nu toe in haar persoonlijke podcast staan en kies de onderwerpen die je zelf interessant vind. Er verschijnen elke week nog nieuwe afleveringen.
 2. El tarangu
  Gemaakt door Audio Collectief SCHIK, had deze podcast direct mijn aandacht. Van deze maker verscheen namelijk eerder de podcast Bob (nummer vier in deze lijst).
  In 1996 overleed Jose Manuel Fuente, een bekend wielrenner. Wonderbaarlijk genoeg werd een bekend Vlaams wielrenner ongeveer zeven jaar later uitgenodigd om met deze man te dineren. Hoe is dit mogelijk? Heeft Fuente zijn eigen dood in scene gezet? Wie weet hier van? Waar kunnen ze hem nu vinden?
  Een interessante podcast, een waargebeurd verhaal over de zoektocht naar deze Jose Manuel Fuente.
 3. De Grote Vragen Podcast
  Wie wil er nu niet weten waar stof vandaan komt of wat een test precies meet. In De Grote Vragen Podcast krijg je antwoord op deze en nog andere vragen. Groot voordeel aan deze podcast, je kunt zelf kiezen welke vragen je interessant vind. Vind je het niet interessant om te weten of achternamen uitsterven en of originele ideeën nog wel bestaan? Dan sla je die toch gewoon over. Nog een voordeel. De afleveringen in deze podcast duren gemiddeld een minuut of twintig. Redelijk kort in vergelijking met andere podcasts, maar voor vele kortere activiteiten precies lang genoeg.
 4. Bob
  De eerste podcast die ik luisterde. En ik was verliefd. Op het verhaal en op het concept van de podcast. Mijn kind speelde in de tuin, ik zat in de zon en ik luisterde naar dit verhaal. Naar deze zoektocht. Ik zat er vrijwel direct helemaal in en ik luisterde in de auto, op school, in bed en tijdens het huishouden. Verslaafd is een understatement.
  In deze podcast gaat het over de Elisa, een bejaarde dame wiens geheugen haar af en toe in de steek laat. Toch verteld ze steeds hetzelfde verhaal. Het verhaal over Bob. Bob was haar buurjongen en Elisa’s verhaal over Bob doet iedereen versteld staan. Ze waren jong en verliefd, toen Elisa zwanger bleek heeft ze haar baby moeten afstaan en ze heeft Bob hierna nooit meer gezien. De makers van de podcast gaan op zoek naar de waarheid achter dit verhaal.
 5. Ik ken iemand die..
  Een heerlijke podcast over het ouderschap. Allerlei aspecten van het ouderschap worden onder de loep genomen en met veel humor worden er anekdotes verteld en vragen gesteld. Een heel herkenbare podcast voor alle jonge ouders.
 6. Opgejaagd
  Een podcast voor mijn vakgebied. Het onderwijs. In deze podcast gaat een moeder, ontevreden over het Nederlandse onderwijs, op zoek naar een alternatief. Haar dochter heeft het slecht naar zin op school en ze verbaast zich op het hoge werktempo en de druk om te presteren.
  Ik vond het heel erg interessant om te luisteren naar een moeder die haar zegje doet over het onderwijs. Ik zit er middenin en ik heb altijd de illusie dat we het in Nederland best wel goed doen. In deze podcast kreeg ik hier andere gevoelens over. Vooral de aflevering waarin zij een dagje meeloopt in een kleutergroep vond ik confronterend. Het werd heel duidelijk dat kleuters heel veel stil moet zijn en stil moet zitten, terwijl ze veel meer willen bewegen en praten. Een podcast waarin je meeleeft met de vertelster en vond het tot de laatste aflevering boeiend.
 7. Tante Jos
  Van deze podcast heb ik nog een aflevering staan. Ik vind hem af toe iets langdradig en er wordt heel veel in herhaald. Daardoor merk ik dat ik de laatste tijd vaker voor andere podcasts kies. Maar dit feit neemt niet weg dat dit een prachtige historische podcast is. In deze podcast staat het verhaal van Tante Jos centraal. Jos heeft in de Tweede Wereldoorlog veel betekent voor het Nederlandse Verzet en na de oorlog werd Jos, als enige Nederlandse vrouw (naast Koningin Wilhelmina) geëerd met de Militaire Willems- Orde. Na haar dood gaat naar nichtje op zoek naar details achter de verhalen van haar Tante Jos. En dan blijkt niet alles wat Tante Jos altijd vertelde helemaal te kloppen. Interessante en gedetailleerde podcast over het verzet in de Tweede Wereldoorlog en de rol van Tante Jos.

  De volgende titels heb ik opgeslagen in mijn app, maar tot op heden nog niet geluisterd.
  – Vuile lakens
  – De brand in het landhuis
  – Echt gebeurd
  – Janne Schuijn podcast
  – Onbehaarde apen
  – Klassieke mysteries

Een kleine disclaimer: dit is wat ík tot op heden heb ontdekt. Er is nog veel meer te vinden, voor ieder wat wils. Scrol in je app eens door de suggesties of gebruik een zoekmachine om te vinden wat er voor aanbod is in de branche die jij aantrekkelijk vind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s