Persoonlijk

Eerlijk: Ik ben overspannen..

Als je mijn week in beeld gelezen hebt is het je misschien al opgevallen; ik ben momenteel niet aan het werk. Ook was er een langdurige stilte op de site. Ik kreeg even geen nieuwe artikelen getypt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van plan was hier over te schrijven, maar ik merk dat ik daar onrustig van wordt. Ik moet iets doen, het opschrijven en erover praten. Natuurlijk hoef ik het dan online te zetten, maar ik hoop dat mensen het hierdoor begrijpen, zichzelf misschien herkennen of tips kunnen geven. Het hoge woord moest er in ieder geval uit. Ik ben niet aan het werk omdat ik overspannen ben. Ik zit ‘ziek’ thuis.

Toegeven
Oh, wat was het moeilijk om toe te geven dat het niet goed met mij gaat. En nog steeds is dat moeilijk. (Misschien opgemerkt door de aanhalingstekens bij het woord ziek.) Op Jordy na was niemand hiervan op de hoogte. Ik deed een masker op als ik de voordeur uitstapte en ik deed dit masker pas weer af als ik thuis was. Dodelijk vermoeiend en de conclusie was dat Jordy altijd de wind van voren kreeg en ik thuis niet veel anders deed dan huilen voor me uit staren. Na veel aandringen van manlief besloot ik naar de huisarts te gaan. Ik was de dag ervoor mijn tas kwijtgeraakt en ik had bijna een ongeluk veroorzaakt. Puur en alleen omdat ik moe was en de boel niet onder controle had. Tijd om hulp in te roepen. Ik vroeg de huisarts naar handvatten om weer grip te krijgen op mijn leven. Dat klinkt dramatisch, maar ik voelde me alsof ik een vrije val maakte en het simpelweg niet lukte om me ergens aan vast te klampen. Mijn huisarts verwees me door naar een praktijkondersteuner. Iemand om mee te praten, die me tips kon geven.

De druppel
Drie keer ging ik met deze man praten. Hij luisterde goed en ik vond/vind het heel fijn dat hij heel positief is. Hij zegt niet: jeetje, wat ben je moe en wat balen dat je niet meer onder controle hebt. Maar hij zegt wel: ambitie is geen vies woord. Je bent jong en je hebt doelen. Hoe gaan we er voor zorgen dat je deze doelen kunt behalen, zonder dat je je over de kop werkt? Toen ik voor de derde keer bij hem was, had ik een rotweek achter de rug. Ik kon niets meer. Niet lezen, niet slapen, geen tv kijken. Ik ging verdrietig naar bed ik en ik stond verdrietig weer op. De conclusie: ik kon niet meer werken. Ik moest een stap terug doen, voor mijn eigen gezondheid. De zelfde middag heb ik mezelf nog ziek gemeld.

En nu?
Ik ben nu twee weken thuis. Ik vul mijn dagen met wandelen, aantekeningen maken, in bad liggen en wat klein huishoudelijk werk. Het klinkt zo misschien als vakantie, maar ik ervaar de dagen als redelijk zwaar. Ik kan namelijk niet of nauwelijks ontspannen. Ik ben nu bezig in een boek dat ik al eens gelezen heb, dat lukt aardig.
Ik merk wel dat het anders is nu ik niet meer werk. Ik heb meer rust. Geen to do lijstjes voor school. Geen overdracht met collega’s, geen mailtjes van ouders. Het helpt.
Ik schrijf voor het eerst in ruim een maand een artikel. In etappes weliswaar, maar hé; het is een begin. Het zegt iets over de rust die ik langzaam terugvind. Inmiddels loopt het proces. Arbo, huisarts en hopelijk binnenkort gesprekken met iemand die me verder kan helpen. Want ondanks de rust die ik heb is dat wel het overheersende gevoel: ik sta stil. Ik heb meer rust, maar ik voel me nog niet fitter, mijn hersenen draaien nog steeds op volle toeren en ik kan nog niet vooruit kijken. Ik ben nog niet bezig met re-integreren en er komt verder weinig waardevols uit mijn handen.

Er is dus nog werk aan de winkel. Voor nu is dit mijn openhartige artikel. Ik zal binnenkort een update schrijven over het bezoek aan de arbo en eventuele hulp die gaat lopen. Ik durf niet te zeggen wanneer. De tijd zal het leren. Bedankt voor het lezen.

Een gedachte over “Eerlijk: Ik ben overspannen..”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s